În municipiul Iași a fost pus în funcțiune un tramvai destinat colectării aparatelor electrice și electrocasnice care sunt scoase din uz.
Valoarea proiectului se ridică la 70 de mii de lei, din care 40 de mii de lei au reprezentat amenajarea și repunerea în funcțiune a unui tramvai de la Compania de Transport Public Iași.
Primarul Iașului, Mihai Chirica, ne-a precizat că ineditul proiectului constă în faptul că posesorii vechilor aparate electrocasnice le pot lăsa în locuri special amenajate în spațiile de tramvai. De asemenea, puncte de colectare sunt amenajate la capetele traseelor tramvaielor din cartierele Dacia, Canta, Copou și Fortus.
Directorul Salubris Iași, Cătălin Neculău, ne-a declarat că se dorește ca în acest fel să crească procentul de colectare a deșeurilor electrocasnice, în municipiul Iași, procent care este unul dintre cele mai scăzute din Europa.
PRIMĂRIA MUNICIPIULUI IAȘI, ASOCIAȚIA ECOTIC ȘI COMPANIA DE TRANSPORT PUBLIC împreună cu SALUBRIS S.A. în calitate de principală instituţie a administraţiei publice locale implicată în managementul mediului, DAU STARTUL PROIECTULUI “DEȘEURILE ELECTRICE SUNT TRANSPORTATE ELECTRIC spre RECICLARE”.
SCOPUL ACESTUI DEMERS ESTE DE A INFORMA CETĂȚENII PRIVIND COMPORTAMENTUL CORECT FAȚĂ DE DESEURILE DE ECHIPAMENTE ELECTRICE SI ELECTRONICE ȘI DE A OFERI SOLUȚII CONCRETE PRIVIND DEBARASAREA DE ACESTEA.
Lansarea campaniei are loc în data de 01 APRILIE 2021 în Rond Tg. Cucu urmând ca Tramvaiul Reciclării să își continue traseul prin cartierele din municipiul Iași.
Particularitatea acestei campanii constă în interacțiunea directă cu ieșenii și preluarea deșeurilor electrice și electrocasnice din apropierea domiciului lor.
În acest mod ne propunem să contribuim la atingerea obiectivelor dezvoltării durabile prin schimbarea mentalității oamenilor și dezvoltarea capabilității comunității ieșene de a utiliza resursele in mod rațional și eficient.
Tramvaiul Reciclării va merge prin cartierele municipiului în zilele de sâmbătă și duminică în intervalul orar 9.00 – 16.00 și va staționa în stațiile prestabilite după cum urmează:
09.00 – 10.00 stația tramvai capăt DACIA
11.00 – 12.00 stația tramvai capăt CUG (Tehnopolis)
13.00 – 14.00 stația tramvai capăt Copou
15.00 – 16.00 stația tramvai capăt Canta
Preluarea deseurilor se va efectua cu un TRAMVAI modificat astfel încât să putem încărca, colecta și transporta DEEE-uri către Centrele de Colectare din municipiu.
Costurile acestui proiect s-au ridicat la aproximativ 45.000 lei și includ toate cheltuielile efectuate cu amenajarea TRAMVAIULUI DE COLECTARE D.E.E.E.
Primăria Municipiului Iași și Salubris SA vor continua să se implice activ în proiecte complexe, inedite și eficiente pe linie de protecția mediului și dezvoltare durabilă.
Invităm și pe această cale comunitatea locală să fie alături de noi, să sprijine și să contribuie la dezvoltarea acestor proiecte, gândite special pentru ieșeni.
via Radio Iași

Salubris S.A colecteză si transporta deşeurile menajere şi asimilabile cu acestea generate pe raza municipiului Iasi de populatie, de agenţii economici și instituțiile publice (în total deservind un număr de peste 95.000 clienți – contracte de prestari servicii salubritate), în condiţii de protejare a mediului şi a sănătăţii publice, cu respectarea graficelor de lucru stabilite, cerințele de reglementare si ale clienților.
Puncte de lucru:
Iaşi, D.N. Iaşi – Albiţa km. 1,2 – colectare deşeuri nepericuloase; colectare deşeuri periculoase; depozitări deşeuri nepericuloase; recuperarea materialelor reciclabile sortate; comertul cu ridicata al deşeurilor şi resturilor;
Iaşi, D.N. Iaşi – Albiţa km. 1,2 – canisă adăpost pentru animale;
Iaşi, str. Aurel Vlaicu, nr. 76 – atelier mecanic, depozitări (uleiuri, combustibil); confecţie containere metalice.
Iasi, str. Calea Chisinaului, nr. 4, incinta punct termic PT4 Socola – colectare deşeuri nepericuloase; recuperarea materialelor reciclabile sortate;
Iasi, str. Strapungere Silvestru, nr. 56, incinta punct termic PT6 Gara – colectare deşeuri nepericuloase; recuperarea materialelor reciclabile sortate;
Iasi, bdul Dimitrie Cantemir, nr. 11, incinta punct termic PT11 D. Cantemir, – colectare deşeuri nepericuloase; recuperarea materialelor reciclabile sortate;
Loc. Tutora, com. Tutora, jud. Iaşi, – Depozit nou ecologic Tutora, unde se vor desfasura urmatoarele activitati: colectare deşeuri nepericuloase, depozitări deşeuri nepericuloase, recuperarea materialelor reciclabile sortate, comertul cu ridicata al deşeurilor şi resturilor, tratare şi eliminarea deşeurilor nepericuloase;
Societatea Salubris SA a deschis in parteneriat cu Asociatia ECOTIC, un numar de 6 centre fixe de colectare a deseurilor din echipamente electrice si electronice (DEEE), dupa cum urmeaza:
platou Barboi (spate BRD) : Luni 10.00 – 18.00
Ciurchi nr. 117 (parcare Complex Alimentar Ciurchi) : Marti 10.00 – 18.00
Nicolae Iorga nr. 15 : Miercuri 10.00 – 18.00
Piata Pacurari : Joi 10.00 – 18.00
Piata Sudului (piata CUG) : Vineri 10.00 – 18.00
Sistemul de colectare constă în:
colectarea ermetică cu ajutorul autogunoierelor compactoare de diferite capacităţi;
colectarea prin schimb de recipienţi, cu ajutorul autocontainerelor
Salubris S.A. colectează şi transportă la solicitarea persoanelor fizice şi juridice, pe baza unei comenzi şi alte tipuri de deşeuri cum ar fi:
deseuri din constructii si desfiintari : (deseuri solide generate de activitati de reamenajare si reabilitare interioara si/ sau exterioara a locuintelor proprietate individuala, deseuri provenite din activitati specifice din domeniul constructiilor inclusiv pamânt excavat din amplasamente contaminate,
deseuri vegetale (crengi rezultate din tăierea şi curăţarea copacilor, etc).
Salubris S.A. îşi desfăşoară activitatea de transport a deşeurilor urbane cu personal adecvat și resurse logistice conforme cerintelor actuale, dintre care mentionam:
mijloace de transport euro 6 (autogunoiere compactoare, autospeciale cu containere 4 mc, autospeciale cu hooklift, încărcătoare frontale, autobasculate și alte utilaje),
unitati de inmagazinare a deseurilor adecvate: containere 1,1 mc si 4 mc, europubele 120 litri/ 240 litri,
platforme supraterane modulare pentru colectarea separata a deseurilor;
aplicatii informatice moderne care optimizeaza traseele masinilor si scurteaza timpii de operare,
sistem de monitorizare prin GPS a intregii flote de autovehicule, etc.
Sediu social: Şos. Naţională nr. 43, 700273, Iaşi
Contact: ing. Oana Patrautanu;
email:
tel: 0232276244 – int 120.
Vezi mai multe despre Salubris SA - Colectare și reciclare deșeuri în Iași
Etichete: Ia;i, Reciclare DEEE, Salubris, Tramvaiul Reciclării