Există, în rândul populației din Bacău, îngrijorarea că deșeurile reciclabile și cele menajere nu sunt colectate corect de către reprezentanții firmei de salubritate. Oamenii cred că, indiferent dacă ei colectează selectiv fiecare fracțiune de deșeuri, gunoaiele ajung să fie adunate în aceeași autospecială și, prin urmare, amestecate. Lucru total neadevărat, ne asigură reprezentanții SOMA Bacău.
Dacă se amestecă deșeurile reziduale cu cele reciclabile, toate deșeurile reciclabile sunt compromise. SOMA Bacău folosește autospeciale dedicate fiecărui tip de deșeuri
„Voi ne-ați spus ce vă îngrijorează, noi ne-am mobilizat pentru a demonta un mit. Ce mit? Mitul colectării deșeurilor reciclabile la un loc cu deșeurile reziduale. În zilele când avem programat să ridicăm și deșeurile reciclabile dintr-o zonă, avem pe teren două autocompactoare care ridică separat deșeurile: în una se încarcă doar deșeurile reciclabile, iar în altă mașină se încarcă doar deșeurile reziduale. Pentru că vrem să formăm împreună o echipă, vă ținem la curent cu tot ceea ce facem, tocmai pentru a încuraja procesul de colectare separată a deșeurilor”, au scris reprezentanții SOMA Bacău pe pagina oficială de facebook – SOMA Salubrizare-Zona Bacău.
Alături de mesaj, au publicat și un filmuleț unde prezintă activitatea echipei:
Iată ce ne explică și directorul general al SOMA Bacău, Doru Narcis:
Pentru că degeaba aproape toți locuitorii de pe cinci străzi vor colecta corect deșeurile reciclabile, în pubela galbenă, dacă există câțiva dintre noi care, în această pubelă, printre deșeurile reciclabile, vor depune și resturi de mâncare sau ambalaje pline sau afectate de resturi alimentare. În majoritatea cazurilor, dacă aceasta depunere incorectă nu va fi identificată de muncitorii de pe mașina de colectare, înainte ca pubela să fie descărcată în buncărul autospecialei, aproape toată încărcătura va fi iremediabil afectată.
Muncitorii deservenți ai autospecialei de colectare în momentul în care deschid capacul pubelei galbene și observă, în aceasta, deșeuri de altă natură (decât cele de plastic-metal și hârtie-carton) nu au altă soluție decât să o lase necolectată pentru că NU pot sorta în stradă deșeurile. Și nici dacă ar face acest lucru nu ar avea ce să facă cu cele nereciclabile, întrucât mașina are un singur buncăr în care trebuie să ajungă deșeurile reciclabile.
Această situație se regăsește și în cazul recipientelor de tip igloo, în care se depun deșeurile reciclabile de hârtie-carton, plastic-metal sau sticlă, existente în zona blocurilor. Aceste recipente sunt descărcate, mecanizat, cu ajutorul unei macarale din dotarea autovehicolului de transport, care le ridică și le amplasează deasupra caroseriei autovehicolului unde sunt mai apoi descărcate.
Cu alte cuvinte, echipajele de colectare nu văd și nici nu pot extrage deșeurile reziduale aruncate împreună cu cele reciclabile, din interiorul clopotelor. Toate deșeurile cad liber din clopot în bena de transport, de la o distanță cosiderabilă, fapt care conduce, inevitabil, și la o omogenizare nefastă a gunoiul, care afectează calitatea deșeurilor reciclabile, ele nemaiputând lua calea reciclării.
Prin urmare, singura modalitate prin care putem reduce deșeurile este colectarea selectivă corectă, făcută încă de acasă și aruncarea deșeurilor în pubelele corespunzătoare.
– Doru Narcis, director general SOMA
via Ziarul de Bacău

Principalele obiecte de activitate ale SC SOMA SRL Bacău sunt:
a. Activități din cadrul serviciului public de salubrizare a localităților
– colectarea separată și transportul separat al deșeurilor municipale și al deșeurilor similare provenind din activități comerciale din industrie și instituții, inclusiv fracții colectate separat, fără a aduce atingere fluxului de deșeuri de echipamente electrice și electronice, baterii și acumulatori;
– colectarea și transportul deșeurilor provenite din locuințe, generate de activități de reamenajare și reabilitare interioară și/sau exterioară a acestora;
– operarea/administrarea stațiilor de transfer pentru deșeurile municipale și deșeurile similare;
– sortarea deșeurilor municipale și a deșeurilor similare în stațiile de sortare;
– măturatul, spălatul, stropirea și întreținerea căilor publice;
– curățarea și transportul zăpezii de pe căile publice și menținerea în funcțiune a acestora pe timp de polei sau de îngheț
- Recuperarea materialelor reciclabile sortate
– colectarea deșeurilor valorificabile (metalice și nemetalice)
– colectarea bateriilor și acumulatorilor uzați
– colectarea deșeurilor de echipamente electrice și electronice (DEEE)
Numere de contact pentru activitatea de recuperare a materialelor reciclabile sortate (colectare deșeuri valorificabile metalice și nemetalice, deee, baterii și acumulatori:
Municipiul Bacău (Jud. Bacău):
Adresa: Str. Teiului nr. 11, Program: 8:00 – 15:00
Persoana de contact: Turlueanu Gabriel 0722.264.477, www.somabacau.ro
Municipiul Moinesti (Jud. Bacău):
Str. Lunca nr. 18, Program: 8:00 – 15:00
Adascalitei Gheorghe 0744.903.482,
www.somabacau.ro
Contact Cisnădie (Jud. Sibiu) – numai pentru colectarea deșeurilor DEEE:
Str. Șelimbărului nr. 90, Program: 8:00 – 15:00
Telefoane: 0269 988, 0269.562.056
Email: ,
www.somasibiu.ro
Vezi mai multe despre Soma SRL Firmă de colectare și reciclare deșeuri în Bacău și Sibiu
Etichete: SOMA Bacău