Începând cu 1 decembrie 2021, Asocierea RER Vest-RETIM este noul operator de salubrizare în Alba Iulia. Disfuncționalitățile actuale, constatate în urma monitorizărilor realizate la punctele de colectare, vor putea fi rezolvate doar printr-un efort comun al operatorului, al autorităților publice, dar și al cetățenilor.
Care este situația actuală?
În urma realizării monitorizărilor la punctele de colectare a deșeurilor situate la blocuri, am identificat următoarele situații aproape generale:
- Containere arhipline și deșeuri depozitate pe jos
- Prezența (în interiorul containerelor, cât și abandonate pe jos) a altor categorii de deșeuri, decât cele menajere – și anume: deșeuri vegetale, deseuri voluminoase, deșeuri periculoase și din construcții și demolări
- Depozitarea amestecată în containere a deșeurilor (deșeuri reciclabile laolaltă cu celelalte deșeuri).
Principalele cauze identificate:
- Unii agenți economici declara în contractele semnate o cantitate mai mică decât cea reală: aceștia aruncă cea mai mare parte a deșeurilor la punctele de colectare dedicate blocurilor de locuințe,
- Deșeurile reciclabile sunt aruncate în amestec cu cele reziduale. Mai mult, deșeurile reciclabile precum cutii de carton, PET-uri, doze, etc sunt nepliate, nestrivite, ocupând un volum nejustificat de mare în containere
- Depozitarea/abandonarea altor categorii de deșeuri – precum cele din construcții și demolări, deșeurile voluminoase sau periculoase și deșeuri vegetale. Acestea ocupă astfel locul deșeurilor menajere (de exemplu volume mari de deșeuri vegetale în interiorul containerelor) sau creează un aspect neplăcut și impedimente în colectarea recipientelor atunci când sunt depozitate în afara containerelor.
În concluzie, platformele de colectare au un aspect deplorabil, zădărnicind totodată atingerea obiectivelor de colectare separată și deviere de la depozitare a deșeurilor. Pentru atingerea acestor obiecive sunt responsabili toți actorii implicați (autorități publice, operatori de salubritate, cetățeni, agenți economici, instituții publice). Neatingerea obiectivelor va aduce penalități însemnate care vor fi plătite de autoritătile publice locale.
La ce să ne așteptăm?
Asocierea RER Vest – RETIM a amplasat un număr de 764 de containere la punctele de colectare de la blocuri, acestea fiind pregătite pentru a prelua deșeurile din data de 01 decembrie 2021 (aproximativ 50% mai multe containere decât cele existente în prezent).
Cu toate că în contractul nostru colectarea deșeurilor reziduale (containere negre) este prevazută de trei ori pe săptămână, iar a containerelor pentru deșeuri reciclabile (galben și albastru) este prevăzută de două ori pe săptămână, având în vedere situația actuală de la punctele de colectare, pentru perioada de început a operării vom asigura o colectare zilnică a tuturor containerelor, ceea ce înseamnă mai mult decât dublul față de angajamentelor contractuale.
Cu toate acestea, credem că nu este suficient pentru rezolvarea situației. O soluție reală necesită implicarea tuturor participanților din sistemul de management al deșeurilor (operatori de salubrizare, autoritCe vom face noi, Asocierea RER Vest -RETIM?ăți publice locale, utilizatori)
- Asigurăm, pentru perioada de început a colectării, o frecvență de colectare dublă față de obligațiile noastre, pentru a oferi timpul necesar adoptării măsurilor reale de remediere.
- Informăm utilizatorii serviciului de salubrizare deopotrivă despre regulile de colectare separată, cât și despre regulile de bună practică (ce trebuie sa facem când observam nereguli, etc).
- Vom semnala tuturor autorităților locale implicate, în conformitate cu prevederile legale, neconformitățile constatate la punctele de colectare pentru ca acestea să ia masurile prevăzute de lege privitoare la nerespectarea regulilor de colectare separata și la abandonul de deșeuri
- Vom aduce la cunoștința autorităților publice locale toate cazurile de refuz a semnării contractului de salubrizare de către agenții economici sau persoanele fizice, precum si orice cazuri de abandon al deșeurilor de către aceștia
Ce ar trebui să facă cetățenii?
- Să respecte cu strictețe regulile de colectare separata a deșeurilor
- Să sesizeze autorităților (în special Poliției Locale Alba-Iulia la numărul de telefon 0258-819096) orice situație în care este observata:
- abandonarea de deșeuri de către agenții economici la punctele de colectare destinate blocurilor
- Depozitarea sau abandonarea de către persoane fizice sau agenții economici a altor tipuri de deșeuri decât cele menajere: deșeuri vegetale, voluminoase sau periculoase, deșeuri din construcții sau demolări,
În perioada imediat următoare vom propune măsuri concrete către autoritățile publice locale, solicitându-le totodată sa ia masurile prevăzute de lege pentru sancționarea situațiilor de abandon a deșeurilor si de nerespectare a regulilor de colectare separată a deșeurilor.
În concluzie, suntem convinși că prin eforturile noastre ale tuturor, într-un timp relativ scurt vom obține rezultatele dorite.
Pentru informații suplimentare vă rugăm să ne contactați pe adresa de email sau să ne sunați la numărul de Call Center +40374885694, de luni până vineri____, între orele 07.00 – 19.00.

SC RETIM ECOLOGIC SERVICE
SA – Timișoara, str. Gheorghe Lazăr nr.24, et 4,
Jud Timișoara CUI: RO 9112229
Tel: 0256/499.537; fax: 0256/499.499
Email: Director General:Pascu Dan Petoi Ovidiu
Din 1997, Retim Ecologic Service SA prestează servicii de salubrizare complete și administrează depozite de deșeuri nepericuloase.
Punem un accent deosebit pe acțiunile de educație civică și ecologică, în special în rândul elevilor.
Noi avem competență, dotare tehnică și experiența necesară pentru a presta servicii de salubrizare eficiente.
Împreună pentru un viitor verde și ecologic.
Pentru mai multe detalii și informații – www.retim.ro /
Vezi mai multe despre RETIM ECOLOGIC SERVICE SA - Firmă de colectare și reciclare deșeuri în Timișoara, județul Timiș
Etichete: RETIM
Buna ziua !
1Cum pot sa intru in posesia contractului pe suport de hirtie.Am dat toate datele necesare dar nu am contract pe hirtie.
2Nu am primit nici pubela si nici saci iar gunoiul nu a fost ridicat niciodata.Ati specificat ca nu ridicati gunoiul in alti saci,dar eu in luna asta am colectat in sacii mei.Cum rezolvam situatia ?