Băcăuanii vor trebui să ducă gunoiul la ghenă separat, în funcție de tipul deșeurilor pe care le aruncă. La rândul său, compania Soma SA va fi obligată să colecteze selectiv deșeurile. Noul contract de salubrizare în municipiul Bacău și 22 de comune din jur s-a semnat, joi, la Consiliul Județean.
Contract atribuit după 10 ani
La semnarea contractului au mai participat Cătălin Moise, director executiv ADIS, Constantin Șoșu, președinte Soma SA, alți membri ai conducerii ADIS și SOMA.
„Este un contract a cărui procedură de atribuire trebuia pornită încă de acum 10 ani, odată cu operaționalizarea celulei 1 (fosta groapă), în acord cu legislația în domeniu. Acest lucru nu s-a întâmplat. Din 2016, ADIS și-a asumat elaborarea documentației pentru lansarea procedurii de achiziție publică și readucerea contractului de salubrizare menționat în coperta legalității”, a mai spus Valentin Ivancea.
În urma procedurii competitive, tarifele cu care operatorul va presta serviciul în Bacău și cele 22 de comune sunt – în general – mai mici decât în prezent. Cu alte cuvinte, putem avea un serviciu de salubrizare organizat în conformitate cu exigențele europene în domeniu, fără să se majoreze aberant taxa de salubrizare, așa cum vroiau unii la finalul anului 2020.
Prin noul contract de colectare și transport deșeuri, ADIS aliniază salubrizarea Bacăului și a celor 22 de comune la normele în vigoare: am convingerea că cetățenii vor înțelege că respectând mediul și colectând selectiv deșeurile vom contribui cu toții la eficientizarea serviciului de salubrizare și la scăderea poluării, prin diminuarea cantităților de gunoi depozitate în celula 2.
Mulțumesc echipei ADIS pentru munca depusă în cadrul acestei proceduri, precum și pentru modul responsabil în care gestionează problema deșeurilor în județul Bacău. Îi asigur pe băcăuani că, din postura de președinte al asociației, voi urmări ca operatorul să nu facă rabat de la calitatea și promptitudinea serviciului de salubrizare, așa cum Soma prestează deja la Sibiu, de exemplu.
– Valentin Ivancea, președinte CJ și ADIS
Citește mai departe pe zdbc.ro

Principalele obiecte de activitate ale SC SOMA SRL Bacău sunt:
a. Activități din cadrul serviciului public de salubrizare a localităților
– colectarea separată și transportul separat al deșeurilor municipale și al deșeurilor similare provenind din activități comerciale din industrie și instituții, inclusiv fracții colectate separat, fără a aduce atingere fluxului de deșeuri de echipamente electrice și electronice, baterii și acumulatori;
– colectarea și transportul deșeurilor provenite din locuințe, generate de activități de reamenajare și reabilitare interioară și/sau exterioară a acestora;
– operarea/administrarea stațiilor de transfer pentru deșeurile municipale și deșeurile similare;
– sortarea deșeurilor municipale și a deșeurilor similare în stațiile de sortare;
– măturatul, spălatul, stropirea și întreținerea căilor publice;
– curățarea și transportul zăpezii de pe căile publice și menținerea în funcțiune a acestora pe timp de polei sau de îngheț
- Recuperarea materialelor reciclabile sortate
– colectarea deșeurilor valorificabile (metalice și nemetalice)
– colectarea bateriilor și acumulatorilor uzați
– colectarea deșeurilor de echipamente electrice și electronice (DEEE)
Numere de contact pentru activitatea de recuperare a materialelor reciclabile sortate (colectare deșeuri valorificabile metalice și nemetalice, deee, baterii și acumulatori:
Municipiul Bacău (Jud. Bacău):
Adresa: Str. Teiului nr. 11, Program: 8:00 – 15:00
Persoana de contact: Turlueanu Gabriel 0722.264.477, www.somabacau.ro
Municipiul Moinesti (Jud. Bacău):
Str. Lunca nr. 18, Program: 8:00 – 15:00
Adascalitei Gheorghe 0744.903.482,
www.somabacau.ro
Contact Cisnădie (Jud. Sibiu) – numai pentru colectarea deșeurilor DEEE:
Str. Șelimbărului nr. 90, Program: 8:00 – 15:00
Telefoane: 0269 988, 0269.562.056
Email: ,
www.somasibiu.ro
Vezi mai multe despre Soma SRL Firmă de colectare și reciclare deșeuri în Bacău și Sibiu