O treime din producția de alimente la nivel global ajunge în fiecare an la gunoi. Nu o spunem noi, ci rapoartele anuale ale statelor lumii, iar România nu face rabat de la aceste statistici! În fiecare lună, un român aruncă la coș aproximativ 16 kilograme de mâncare. „Legislația din România înțelege prin ”risipa alimentară” situația în urma căreia alimentele ies din circuitul consumului uman, fie pentru că sunt degradate, fie pentru că sunt distruse”, explică Bogdan Constantinescu, managerul BRAI CATA SRL.
Motive pentru a deveni mai ponderați sunt multe, însă amintim doar câteva dintre ele:
– 25 % din populația României trăieşte la limita sărăciei. Ideal ar fi ca ceea ce nu avem nevoie sau nu consumăm, să putem împărți cu cei mai puțin favorizați;
– Aproximativ 5 milioane de români își asigură hrana cu mare dificultate;
– Peste 200 de mii de copii adorm flămânzi la noi în țară.
Statisticile Uniunii Europene arată că România ocupă locul 9 în topul celor mai risipitoare țări din Europa, cu un procent de 2,55%, adică 2,2 milioane de tone de alimente pierdute în fiecare an. Motivele pentru care alimentele ajung la gunoi sunt și ele variate: mâncarea se degradează prea repede, oamenii estimează greșit când cumpără sau fac cumpărături în exces.
Gospodăriile cresc considerabil procentul risipei
Cea mai mare risipă de alimente vine din gospodării, în România cel mai des ajunge la gunoi hrana gătită (24%), urmată de fructe (22%), legume (21%), iar 20% este procentul reprezentat de produsele de panificație.
Nici produsele lactate nu sunt achiziționate corespunzător, pentru că aproximativ 11% ajung la coș.
Datele privind risipa alimentară sunt centralizate în fiecare an de Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului României.
Iată câteva din modalitățile prin care puteți preveni risipa alimentară:
► cumparați produsele necesare pentru hrana zilnică în cantități moderate și planificați-vă cât mai echilibrat mesele;
► pentru păstrarea mai bună a alimentelor, o mare parte a produselor achiziționate se pot congela;
► puteți împărți cu prietenii, vecinii și rudele alimentele bune, pe care nu le mai consumați;
► citirea etichetelor produselor, în momentul cumpărării, vă ajută să le consumați în timp util;
► învățați să re-utilizați resturile;
► responsabilitatea este necesară nu doar la cumpărarea produselor, ci și la aruncarea lor la coș: învățați să separați ambalajele în mod corespunzător.
“Problema accesului la alimente constituie un factor care poate duce la instabilitate pe plan mondial”
Potrivit unui comunicat de presă emis anul trecut de Centrul Național de Evaluare și Promovare a Stării de Sănătate, în România prin Legea nr.47/2016 ziua de 16 octombrie a fost declarată Ziua Naţională a Alimentaţiei şi a combaterii risipei alimentare. “Risipa de alimente este o problemă mondială care a căpătat o importanță din ce în ce mai mare pe agenda publică și politică din ultimii ani. La fel de importantă este asigurarea securității alimentare a populației. Accesul populației la produse agro-alimentare de bază și de calitate corespunzătoare, constituie o preocupare majoră a tuturor statelor lumii, dar în primul rând a celor subdezvoltate sau în curs de dezvoltare. Problema accesului la alimente constituie un factor care poate duce la instabilitate pe plan mondial. Asigurarea securității alimentare pentru toți indivizii, contribuie la liniștea socială, la stabilitate și prosperitate, iar în mod asemănător este necesar consumul responsabil”, subliniază managerul general al BRAI CATA SRL, Bogdan Constantinescu.
Via ServusPress

OBIECTIVUL NOSTRU este acela de a reduce la minim cantitatea de deșeu depozitata, selectând toate materialele care pot fi reciclate și care se pot introduce în noi cicluri de producție (adică “RESURSELE” care se reciclează și care se “reutilizează”).
Brai-Cata își propune să devină, în următorii 3 ani, lider în domeniul managementul integrat al deșeurilor, prin extinderea cotei de piață și asigurarea unei game complete de servicii sub formă de pachet împreună cu servicii de consultanță adaptate pe cerințele și structura fiecărui client, având ca suport cele mai eficiente tehnologii în domeniu.
Sediul Social BRAI-CATA
Șoseaua Virtuții nr. 48, Etaj 1, Bucuresti
Tel: +40.31.437.93.95
Sucursala București,
Ialomita, Giurgiu, Ilfov
Șoseaua Virtuții nr. 48, Etaj 1, București
Tel: +40.31.437.93.95
Sucursala Timișoara
Puncte de lucru zona 3 Deta si
Str. ULPIA TRAIANA,nr. 2,et. PARTER,loc. Timişoara,jud. Timiş
Tel: +40356456402
Tel.casierie Deta
0356881084
Sucursala Caraș Severin
Str. Libertății, bloc a2, parter, Reșița
Puncte de lucru: Herculane, Otelul Rosu, Oravita
Sucursala Brăila
Str. Mihai Eminescu , nr.46, Brăila
Tel/Fax: +40771.500.883
Sucursala Rm. Vâlcea
Str. Carol I, nr.30, Bl. D6,
parter, Râmnicu Vâlcea
Tel:0350407773
Tel:0250736828
Zona 1 Brad
Punct de lucru Brad-Hunedoara,
Strada Independentei, bloc 17, etaj 1
telefon 0737475230
Zona 2 Hațeg
Punct de lucru Hațeg-Hunedoara,
str.Victor Babeș nr. 38,
telefon 0761669200
Sucursala Deva
Strada Sântuhalm nr 58A Deva, județul Hunedoara
Tel: +40.254.267.233
0771 451 581
Zona 3 Centru Hunedoara
Telefon Dispecerat 0771451581
Sucursala Brasov
Str. Alunului, nr. 6, Brasov
Tel: +40. 268.516.865
Vezi mai multe despre Brai Cata SRL Firmă de colectare și reciclare deșeuri
Etichete: Biodegradabile, Recomandari